Hoe u kunt helpen

Bijen hebben gedurende het gehele bijenseizoen behoefte aan stuifmeel en nectar; dus vanaf het moment dat ze rond februari gaan uitvliegen tot in oktober wanneer ze in winterrust gaan. U kunt de bijen helpen door veel verschillende bloemen te zaaien en heesters en bomen aan te planten die rijk zijn aan stuifmeel en nectar. Ook bloembollen, vooral de hele vroege voorjaarsbloeiers, zijn een weldaad voor bijen.  Informatie over geschikte drachtplanten en in welke periodes deze bloeien kunt u bijvoorbeeld hier vinden. Een mooie drachtplantenkalender kunt u vinden op de website van Zutphen Bijenstad, een van de eerste gemeenten die structureel aandacht besteedde aan het inzaaien en aanplanten van bijenlinten door de stad. Ook kunt u bij de BDimkerbeweging een zeer uitgebreide drachtbomen &-plantenlijst bestellen met van meer dan 600 soorten de bloeiperiode en een indicatie van de stuifmeel- en nectarafgifte.

De Imkersvereniging Brummen heeft een paar jaar geleden het zeer handige drachtplantengidsje ‘Bloemen voor Bijen’ uitgegeven, met aanduiding van bloeiperiodes en tal van foto’s. Het boekje is bij hen te bestellen. Kijk op hun site in het linkermenu bij Plantengids.

Ook op de website van Naturalis is, in het kader van het project Bijenlandschap van de provincie Zuid-Holland,  veel informatie en inspiratie te vinden over bijen, drachtplanten en wat u zelf kunt doen.

Via de site van EIS Kenniscentrum Insecten kunt u  gratis een zeer uitgebreid boek downloaden over de relatie tussen (honing)bijen en planten.

Bijen en andere bestuivende insecten zijn erg gevoelig voor pesticiden. Ze raken daardoor verzwakt, worden gevoeliger voor ziekten of gaan er bij hoge doses meteen aan dood. Vraagt u daarom bij telers zoveel mogelijk naar biologisch geteelde planten, zaden en bollen. Vooral de reguliere bollenteelt gebruikt helaas nog erg veel chemicaliën. Gebruik in uw eigen (moes)tuin geen giftige bestrijdingsmiddelen. Koop  zoveel mogelijk biologisch geteelde voedingsmiddelen; immers hoe meer boeren zonder gebruik van landbouwgif gaan telen hoe schoner het landschap en het water, en hoe rijker de omgeving aan biodiversiteit. Gezonder voor bijen, andere dieren én mensen. 

Zorg in uw tuin voor rommelhoekjes voor overwinterende wilde bijen of maak een bijenhotelletje. U maakt deze heel eenvoudig door in een blok hout een aantal gaatjes te boren of  holle riet- of bamboestengels in een (wijn)kistje te steken.

Voor onze eigen zaai-acties kopen we de bloemenmengsels bij De Bolster, een Nederlandse teler van biologische bloemen- en moestuinzaden.