Agenda

 

AGENDA 2016

22 april: Dag van de Aarde en Landelijke Zaaidag voor bijen en vlinders

Op deze Dag van de Aarde vindt de landelijke zaaidag voor bijen en vlinders plaats. Op vele plekken in het land zaaien mensen bloemenmengsels in om de bijen en de vlinders te helpen. U zaait toch ook mee? Alle meters tellen. Meer informatie vindt u hier. Vanuit Bijen Dichterbij doen we natuurlijk ook mee. We organiseren gezamenlijk met de Ontfermberm en de Walk of Wisdom een actie als start van onze samenwerking om te komen tot veel bloeiende bermen in de Ooijpolder en de Duffelt. U bent van harte welkom om mee te zaaien. Kijk hier voor het programma.

lente foto Paul Spierings

26 juni: Streekgala

Op zondag 26 juni wordt voor de vijfde keer het Streekgala georganiseerd. Verschillende agrarische bedrijven zetten hun deuren wijd open om bezoekers het boerenbestaan te laten beleven. In onze regio (Berg en Dal) doen 7 boerderijen mee.  En wij natuurlijk ook! We zijn te gast op boerderij Buitengast in Persingen om bezoekers alles te vertellen over de bloemetjes en de bijtjes :-). Zien we je daar?

23 augustus: sponsorloop Walk of Wisdom voor een bijenboom

Op dinsdag 23 augustus gaan pelgrims op het eerste deel van de Walk of Wisdom om 06.30u dauwtrappen voor een nieuwe bijenboom.  Dit in het kader van de zomerpelgrimage met als thema “Liefde voor het Landschap”. Start is bij de Stevenskerk i NIjmegen en eindpunt is de permacultuurtuin van imker Anja Krol in de Ooij. Daar wordt geluncht en gezamenlijk gewerkt in de tuin. Je kunt ook om 09.00 uur rechtstreeks naar de tuin komen. Anja verzorgt een lunch en vertelt over bijen.  Het volledige inschrijfgeld gaat naar een nieuwe bijenboom ergens langs de route van de Walk of Wisdom. Meer info: Walk of Wisdom.

11 september: Landschapsparade in de Ooijpolder

Op zondag 11 september vindt de Landschapsparade plaats om iedereen kennis te laten maken met de prachtige omgeving van de Ooijpolder. Uitvalsbasis is boerderij Buitengast in Persingen.  Tal van lokale en regionale organisaties laten de bezoekers het landschap beleven, proeven en ontdekken. Wij zijn er natuurlijk ook Bij. Meer informatie volgt nog.

 

Waar trof u ons in 2015…..

7 december: Winterfair op de Speulplek in Ooij

Evenals vorig jaar zijn we met BijenDichterbij aanwezig op de Winterfair op de Speulplek in Ooij. De Speulplek is een ontmoetings- en speelplek voor en door buurtbewoners. Wij vertellen de bezoekers graag over het belang van bijen en biodiversiteit, hebben materialen bij ons om te laten zien, honing en -koek om te proeven en natuurlijk biologisch bloemenzaad om volgende lente te zaaien! We zien u graag tussen 12.00 en 16.00 uur! Klik hier voor meer info en adres van De Speulplek.

25 september: Officiële opening educatieve bijenstal tijdens Oogstfeest Wielewaal

Hoewel we dan natuurlijk al even ‘in bedrijf ‘ zijn willen we het jaarlijkse oogstfeest op de Wielewaal aangrijpen om onze bijenstal officieel en feestelijk te openen! Natuurlijk in het bijzijn van onze bijzondere partners.

28 juni: Streekgala. Bijen Dichterbij op de Wielewaal

Op zondag 28 juni kunt u diverse bedrijven bezoeken tijdens het jaarlijkse Streekgala. Vanuit Bijen Dichterbij zijn wij aanwezig op schooltuin de Wielewaal. U kunt de educatieve bijenstal bezichtigen en wij vertellen u graag over bijen en bloemen. Wij zijn aanwezig van 11.00 tot 17.00 uur.

22 juni: Over bijen op de Homüschemühl…

Op zondag 22 juni zal Alberthe over de verbinding tussen imker, bijen en landschap vertellen op een zomerluch bijeenkomst van ecologische woonwerkgemeenschap de Homüschemühl , in Keeken net over de Duitse grens bij Millingen. Op de Homüschemühl zijn duurzaam wonen, respect voor alles wat leeft, gezond eten en drinken,  maatschappelijke betrokkenheid en internationale solidariteit belangrijke waarden. Een belangrijke inspiratiebron voor de  bewoners is het Earth Charter. Op deze prachtige plek worden regelmatig publieksactiviteiten georganiseerd.

17 mei: Dag van de Stadslandbouw

Op  zaterdag 17 mei doet Nijmegen weer mee met de landelijke dag van de stadslandbouw. De Nijmeegse editie wordt georganiseerd door Eetbaar Nijmegen. De hele dag door zijn er allerlei activiteiten voor iedereen die meer wil weten over stadslandbouw. Vanuit Bijen Dichterbij is Alberthe ’s om 11.00 uur op de Wielewaal aanwezig met een kinderworkshop zaadbommen maken en houdt Anja om 15.30 uur een lezing in de Honigfabriek over zelfvoorzienend leven, permacultuur en bijen. Voor deze en andere activiteiten zie de site van Eetbaar Nijmegen.  

25 maart: Plaatsing van de educatieve bijenstal op de Wielewaal 

Bijenstal in wordingDe mannen van Stadsboom die onze educatieve bijenstal hebben gebouwd, komen deze plaatsen op schooltuin de Wielewaal. Een heuglijk moment. In deze stal zullen we straks schoolkinderen en ander geïnteresseerd publiek kunnen ontvangen om hen te vertellen over de bloemetjes en de bijtjes. De feestelijke officiële opening van de stal zal later in het voorjaar plaatsvinden.

22 maart: Landelijke compostdag: bloemen voor bijen!

Bijenactie

Ook in de gemeente Ubbergen kunnen inwoners op zaterdag 22 maart gratis compost ophalen. Leden van onze stichting zijn tussen 09.00 en 12.00 uur aanwezig op de Gemeentewerf aan de Nieuwe Rijksweg te Beek met gratis zakjes biologisch bijenbloemenmengsel zodat u in uw eigen tuin kunt zaaien voor de bijen!

21 maart: NL Doet! Plantactie van VNC herstel cultuurlandschap in Kekerdom 

De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap zet zich in voor het kleinschalige cultuurlandschap. Hierin zijn knotbomen, boomgaarden, hagen en houtwallen erg belangrijk. In het kader van NLDoet worden 40 knotessen geplant bij Kekerdom. Dit is tevens de start van een crowdfundingsactie voor een landschapsherstelplan. Bijen Dichterbij helpt met het aanplanten.